DPMP sa bude uchádzať o dotáciu na nákup autobusov na plynový pohon

24.07.2009 Prešov

Prešov 24. júla (TASR) – Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP), ktorý prevádzkuje mestskú hromadnú dopravu (MHD), plánuje získať na obnovu vozidlového parku 9, 93 milióna eur (299, 15 milióna Sk) z Regionálneho ...
Nenávratné finančné prostriedky chce použiť na zakúpenie 35 autobusov na plynový pohon.
Nové vozidlá na zemný plyn CNG majú podľa riaditeľa DPMP Petra Janusa nahradiť autobusy staršej výroby a hlavne tie, ktoré nespĺňajú požiadavky emisných limitov zakotvených v legislatíve Európskej únie. Spoluúčasť samosprávy na realizácii tohto zámeru vo výške 5 % už schválili poslanci mestského parlamentu na júlovom zasadnutí. V súlade s podmienkami výzvy Ministerstva životného prostredia SR je potrebné odovzdať projekt do 7. augusta tohto roka.
O peniaze z eurofondov sa dopravný podnik neúspešne uchádzal už v roku 2008. Vtedy chcel zakúpiť takzvané duobusy. Išlo o trolejbusy vybavené naftovým agregátom na výrobu elektriny a vďaka nim by bolo možné prejsť určitý počet kilometrov na úsekoch, kde nie je inštalované trolejové vedenie. Na základe toho, že v uplynulom roku sa spoločnostiam SAD Zvolen a Prievidza podarilo uspieť práve s projektmi plynofikácie, sa rozhodol pre túto cestu aj DPMP.
\"Podľa vývoja, ktorý je už reálne odsledovaný v ostatných firmách, je úspora niekde okolo 4 centov (1,30 Sk) na kilometer. Čiže, pri výkone, ktorý by tieto autobusy mali realizovať v ročnom objeme, je to suma 49.791 eur (1,5 milióna Sk) až 66.380 eur (2 milióny Sk), \" konštatoval Janus.
V súvislosti so zavedením prevádzky týchto autobusov v MHD bude potrebné v Prešove postaviť aj plynovú čerpaciu stanicu. Tú má v súlade s memorandom, ktoré podpísalo mesto, v prípade schválenia dotácie na nákup autobusov vybudovať Slovenský plynárenský priemysel (SPP) na vlastné náklady. Podľa Janusa je vytypovaných niekoľko lokalít, kde by mohla plynová plnička stáť. Tá však nemá slúžiť len pre potreby prevádzkovateľa MHD, ale mohli by ju prirodzene využívať aj iné spoločnosti a verejnosť.
Projekt plynofikácie dopravy podporili všetci poslanci zastupiteľstva, niektorí upozornili na to, že mesto by sa nemalo vzdať ani možnosti získať peniaze na duobusy, ktoré by vzhľadom na rozsah trolejového vedenia boli významným prínosom pre zefektívnenie prepravy cestujúcich v Prešove.
DPMP prevádzkuje počas pracovného dňa celkovo 1813 spojov na všetkých linkách v meste a okolí. Na prepravu využíva denne 105 autobusov a trolejbusov. Počas celého roka prepraví viac ako 35 miliónov cestujúcich a vodiči najazdia približne 5 miliónov kilometrov.
 

Vyberte región